Duurzaamheid

Een duurzame toekomst maken we samen. Wij rekenen op je.

Een klimaatneutrale Hoeksche Waard in 2050! Dat is de ambitie en hier gaan wij de komende jaren maximaal aan bijdragen. Want alleen dan kunnen we toekomstige generaties een fijn (t)huis bieden in de Hoeksche Waard.

Als organisatie zetten wij ons in om bij alles wat wij doen duurzame keuzes te maken. En dat merken onze huurders, relaties en medewerkers.

Onze huurders zijn een belangrijke spin in het web

Want een duurzame toekomst maken zij samen met ons. We ondersteunen onze huurders door:

  • tips te geven om energie te besparen
  • te helpen met nieuwe duurzame systemen (zoals warmtepompen)
  • het te betrekken bij onze duurzame keuzes

Zo zetten wij ons samen in voor een klimaatneutrale Hoeksche Waard in 2050.

Nieuwe woningen zijn nul-op-de-meter-woningen 

Bouwen we nieuwe woningen? Dan zijn het nul-op-de-meter woningen. Dit zijn woningen die aardgasvrij, duurzaam, comfortabel en betaalbaar zijn. Ze voldoen aan de zogenaamde EPV-regeling (2.0). 

We verduurzamen actief ons woningbezit

Is een woning toe aan onderhoud of verduurzaming? Dan staan wij niet alleen stil bij wat de meest duurzame oplossing is. We zorgen ook dat de duurzame keuzes die wij maken voor lange termijn zijn en daadwerkelijk iets opleveren. Voor zowel de huurder, de omgeving als de woning.

We streven ernaar om in 2028 geen enkele huurwoning meer met energielabel E, F of G te hebben. Dit doen wij door een combinatie van:

  1. Het transitiegereed maken van woningen. Dit betekent het maximaal isoleren van vloeren, gevel en dak, HR++ glas, kozijnen en kierdichting en ventilatie. Zo maken we de woningen zijn zo ver als mogelijk klaar om in de toekomst laagdrempelig aardgasvrij te worden gemaakt.
  2. Zonnepanelen plaatsen bij woningen waar wij geen bouwkundige verduurzamingsingrepen toepassen. Dit doen we op basis van vooraf bepaalde selectiecriteria.
  3. Woningen die wij in de toekomst mogelijk verkopen, krijgen een standaard verduurzamingspakket. Dat pakket bestaat uit: zonnepanelen, isolatie en HR++ glas (indien dit nog niet aanwezig is).

Onze huurder geniet van een comfortabele woning en een beheersbare energierekening en onze planeet profiteert van de forse CO2-reductie.

Onze medewerkers maken duurzame keuzes

We enthousiasmeren onze medewerkers om duurzaam te werken, te wonen en leven. We betrekken hen bij de duurzame keuzes die wij maken voor onze huurders en organisatie. Ze volgen workshops en ontvangen tips en trucs. Zo zetten wij ook intern de stap naar een duurzame toekomst.

Samenwerkingspartners doen mee

Organisaties waarmee we samenwerkern, vertellen we over de ambitie in de Hoeksche Waard. En waar wij als organisatie op het gebied van duurzaamheid voor gaan en staan. Natuurlijk bespreken wij wat zij hierin ook kunnen betekenen. Elke stap is er namelijk 1.

We wisselen kennis uit en bevorderen de groei van innovatieve ideeën te bevorderen samen. Bij de volgende initiatieven zijn we betrokken:

  • Cirkelstad, hét platform voor koplopers in de bouw - Cirkelstad
  • Groene Huisvesters – Groene Huisvesters

We verlagen de CO2-uitstoot van onze bedrijfsvoering

In 2023 is HW Wonen startten we met het in kaart brengen van de huidige CO2-Footprint en de reductiekansen van de organisatie. Wij zijn graag transparant over onze resultaten en wij gebruiken daarom de CO2-Prestatieladder. De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en maakt de resultaten transparant en vergelijkbaar

In 2030 verwachten wij ruim 60% van onze CO2-uitstoot ten opzichte van 2022 gereduceerd te hebben.

De CO2-prestatieladder houdt ons scherp

De CO2-prestatieladder is een instrument dat ons helpt om structureel aan CO2-reductie te werken. Wij kijken ook naar wat we als organisatie zélf kunnen bijdragen aan een lagere CO2-uitstoot. De Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) is eigenaar van de CO2-prestatieladder en verantwoordelijk voor het gebruik en de doorontwikkeling van het certificeringschema.

Ons doel voor 2024 is op niveau 3 van de prestatieladder gecertificeerd te zijn.

Interesse in ons beleid?

Lees dan ons Duurzaamheidsbeleid.

 

Handige websites
Praktische tips van Milieucentraal Tips van de gemeente Groene energie uit je eigen buurt HW Duurzaam Verbeterjehuis.nl Tips, nieuws, analyses en ideeën ikgaverduurzamen.nl Zelf je huis verduurzamen Energieloket
Direct naar
Samen energie besparen Verslag CO2-prestatieladder (31-1-2024) CO2-neutrale dienstverlening en ambities (23-6-2023) Onze ambities en de co2-prestatieladder (12-2-24) Potentiële reductiemaatregelen en status (15-2-2024)

Duurzame Doe Dag 2023

Youtube thumbnail
05 december 2023
Terugblik: vrijwilligers in actie tijdens Duurzame Doe-dag 2023
25 oktober 2023
Duurzame Doe-woning in Numansdorp vanaf 27 oktober 3 weken te bezoeken
22 juni 2023
Duurzame Doe Dag 2023