Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Alles kwijt na een woningbrand, maar niet verzekerd…

Alles kwijt na een woningbrand, maar niet verzekerd…

Leestijd: 3 min

Ze wonen nog geen jaar in hun huurwoning in Numansdorp als het noodlot toeslaat. Een brand verwoest een groot deel van de woning. In minder dan 5 minuten is écht alles weg. En alsof dit allemaal nog niet erg genoeg is, zijn meneer en mevrouw Sjirkov ook niet verzekerd. Dochter Keby vertelt namens haar ouders het verhaal. "Ze zijn te emotioneel om over deze gebeurtenis te praten.”

 

Zo'n 25 jaar geleden verhuisde Keby met haar ouders en broer vanuit Bulgarije naar Nederland. 3 jaar geleden keerden haar ouders terug naar Bulgarije. Keby vertelt: "Een jaar later kwamen ze bij ons op visite. Mijn vader klaagde steeds over hoofdpijn. Pijnstillers hielpen niet en uiteindelijk verwees mijn huisarts hem door naar het ziekenhuis. Toen kregen we het slechte nieuws te horen dat mijn vader ernstig ziek is. Ik wilde dat ze in Nederland bleven voor de behandeling. Ze hebben eerst een tijd bij mij ingewoond en uiteindelijk kregen ze via een urgentieverklaring de huurwoning in Numansdorp. Dat was een enorme opluchting, maar het was wel veel regelwerk. Verhuizen, tussendoor talloze ziekenhuisbezoeken, alle administratieve zaken en oplopende emoties. Daarbij heb ik ook nog mijn eigen gezin en werk. Doordat mijn ouders eerder waren uitgeschreven in Nederland moest ik ook opnieuw alle verzekeringen afsluiten. Door alle hectiek ben ik vergeten om de inboedelverzekering te regelen. En toen kreeg ik dat verschrikkelijke telefoontje."

Alles weg

"Mijn moeder brabbelde in paniek iets over een brand. Toen ik 10 minuten later bij hun huis aankwam, was alles al weg. Mijn vader ligt overdag veel op bed. Mijn moeder gaat vaak naast hem liggen. Ze leest dan een boekje. Plotseling hoorde ze een gek getik vanuit de woonkamer. Op het moment dat ze ging kijken, knalde de achterruit kapot en ontstond er een soort vuurzee. De brand was buiten begonnen en in een paar minuten stond de hele woonkamer in brand. Ze heeft snel mijn vader uit bed getrokken. Ik trof mijn ouders huilend aan, mijn vader in zijn pyjama en op blote voeten. Voor de rest hadden ze helemaal niets meer."

" In minder dan 5 minuten was echt alles weg."

Weer opnieuw beginnen

De brand betekende voor Keby dat zij weer van vooraf aan kon beginnen. "Ik heb mijn ouders weer in huis genomen, totdat ze een tijdelijke noodwoning hadden. De noodwoning bleek medisch gezien niet geschikt voor mijn vader, dus vroeg ik opnieuw urgentie aan. Al vrij snel kregen ze toen een andere woning toegewezen. Vanaf dat moment kon het klussen weer beginnen. Alles moest gedaan worden, inclusief de vloeren en wanden, omdat we niks over konden nemen van de vorige huurders. Het was pittig, zeker als je je bedenkt dat we dit een jaar eerder ook al hadden gedaan. We hebben veel in tweedehands winkels gehaald. Omdat mijn ouders geen inboedelverzekering hadden, zijn er schulden ontstaan. Maar ik blijf positief. Ik ben vooral heel dankbaar dat mijn ouders er nog zijn.”