Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Blij met rookmelderplicht

Blij met rookmelderplicht

Leestijd: 4 min

Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht bij nieuwbouwhuizen en renovatieprojecten. Het kabinet breidt deze verplichting vanaf 1 juli 2022 uit naar bestaande bouw. Deze plaatsen wij gratis. Je krijgt persoonlijk bericht als jouw woning aan de beurt is. Inmiddels zijn we al ruim over de helft. Huurder Marinus Pegels uit ‘s-Gravendeel deelt zijn ervaring. 

Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht bij nieuwbouwhuizen en renovatieprojecten. Het kabinet breidt deze verplichting vanaf 1 juli 2022 uit naar bestaande bouw. Deze plaatsen wij gratis. Je krijgt persoonlijk bericht als jouw woning aan de beurt is. Inmiddels zijn we al ruim over de helft. Huurder Marinus Pegels uit ‘s-Gravendeel deelt zijn ervaring. 

“Alles voor de veiligheid,” stelt hij. “Ik was ooit op visite bij mensen die de combimagnetron verkeerd ingesteld hadden. Wij zaten verderop in de woonkamer toen na een klein kwartiertje plotseling de rookmelder afging. We zagen zelf nog geen rook, maar de keuken en hal stonden al helemaal blauw. We waren gelukkig op tijd, maar de schade was vermoedelijk veel erger geweest als we niet op tijd gealarmeerd werden. Of wat denk je als er zoiets gebeurt als je op bed ligt? Je moet er toch niet aan denken. Bij brand telt elke seconde. Een rookmelder vergroot de kans om een woningbrand te overleven.” 

Snelle plaatsing

“Ik kreeg vooraf een brief van HW Wonen. Even later nam de firma Wijntje contact op voor het maken van een plaatsingsafspraak. Ik woon in een appartement, dus er hoefde maar 1 rookmelder geplaatst te worden. Het was een klusje van niks. Er hoefde niet eens geboord te worden. Binnen een paar minuten stond de monteur alweer buiten.”
Voor ieders veiligheid 
“Ik vind het een uitstekende zaak dat rookmelders verplicht worden. Je doet dit niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van je buren. Toch hoor ik weerstand om me heen, omdat mensen het tussentijdse gepiep irritant vinden of geen zin hebben om telkens de batterij te vervangen. Dat is bij deze rookmelder gelukkig allemaal niet aan de orde. Hij gaat als het goed is 10 jaar mee en wordt daarna vervangen door HW Wonen.”  


“Je doet dit niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook

voor de veiligheid 

van je buren.”

Altijd alert

“Ik ben altijd alert op de veiligheid. Ik ga nooit de deur uit als de droger of wasmachine aanstaat en ik verlies mijn pannen geen seconde uit het oog als ik eten kook. Ik blijf erbij totdat mijn groenten klaar zijn. Als ik naar bed ga, schakel ik de apparaten uit. Verder heb ik zelf een koolmonoxidemelder geplaatst. Ook als ik buiten loop, houd ik alles goed in de gaten, zodat ik bij een eventuele verdachte situatie snel kan handelen. Een oplettend mens, telt voor twee. En vergeet vooral niet naar elkaar om te kijken.”

Wist je dat…

  • 1 op de 3 branden in huis worden veroorzaakt door elektrische apparaten. Schakel apparaten daarom altijd helemaal uit als je weg gaat of naar bed; 
  • een brand binnen 3 minuten zo hevig kan zijn, dat je niet meer veilig kunt vluchten;
  • je niks ruikt in je slaap, dus ook geen rook (gelukkig werkt je gehoor wel gewoon);
  • rookmelders gekoppeld kunnen worden, zodat het alarm in elke ruimte hoorbaar is;
  • de nieuwste rookmelders voorzien zijn van een batterij met een gegarandeerde levensduur van 10 jaar;
  • er speciale stickers bestaan om de brandweer te waarschuwen dat er huisdieren in de woning aanwezig zijn (o.a. www.red-mijn-huisdier.nl). 

Een (brand)veilig thuis
Wij werken aan een veilig (t)huis voor iedereen. De rookmeldersplicht vergroot de veiligheid van onze woningen, maar uiteraard doen we nog veel meer in het kader van brandveiligheid. Zo onderzoeken we momenteel in samenwerking met adviesbureau Docsa de algehele brandveiligheid van onze gebouwen en woningen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de vluchtroutes in onze appartementencomplexen en de aanwezigheid van brandversnellende materialen en schachten? We brengen alle mogelijke risico’s en verbeterpunten in kaart en maken op basis hiervan een gericht plan van aanpak als onderdeel van ons brandveiligheidsbeleid.