Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws De Verhuisregeling; waar staan we nu?

De Verhuisregeling; waar staan we nu?

Leestijd: 3 min

De Verhuisregeling biedt advies, praktische verhuishulp en financiële ondersteuning aan huurders van HW Wonen van 70 jaar en ouder. Doel is het verbeteren van de doorstroom op de woningmarkt en het vergroten van de mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Sinds de introductie 2 jaar geleden hebben 10 mensen gebruikgemaakt van de Verhuisregeling. Waarom kozen zij voor deze regeling? En wat is hun ervaring? We delen de belangrijkste feiten en hoogtepunten.

Voor de meeste mensen is de financiële tegemoetkoming de belangrijkste reden om te kiezen voor de Verhuisregeling. Zo ook voor de heer en mevrouw Van Waardenburg uit ‘s-Gravendeel. Het echtpaar verhuisde in 2021 van een eengezinswoning naar een levensloopbestendige woning met behulp van de Verhuisregeling.

Mevrouw Van Waardenburg vertelt: “We hebben alleen een AOW-uitkering. Verhuizen kost geld en je gaat altijd duurder wonen. Dankzij de Verhuisregeling konden we onze oude huurprijs houden. Dit gaf de doorslag om de verhuizing in gang te zetten. Maar ook het besef dat we nog zelf konden beslissen over onze nieuwe woning. Als het in de toekomst echt niet meer gaat dan is het maar de vraag waar je terechtkomt. Ik ben blij dat we nu alles gelijkvloers hebben. Dat geeft een veilig gevoel.”

Verhuishulp

In samenwerking met Verhuis mijn Thuis helpen we ook bij het verhuizen zelf. Van begeleiding bij het omzetten van abonnementen en adreswijzigingen tot het zoeken naar een erkend verhuisbedrijf. Tijdens de gesprekken met huurders merken we dat veel mensen opzien tegen dit regelwerk. Vaak zijn er kinderen of vrienden die kunnen helpen, maar als dat niet het geval is, dan is Verhuis mijn Thuis een fijne oplossing. Dat is soms wel even wennen. Zo ook voor deze huurster, die liever anoniem wil blijven: “Ik vond het erg spannend om mijn boeltje aan vreemden over te laten, maar wat moest ik dan? Gelukkig zijn de dames van Verhuis mijn Thuis echte lieverds. Ze hebben me onder andere geholpen met het inpakken. Vanwege mijn rugklachten kan ik dat niet meer zelf.”

Zelf reageren

De Verhuisregeling is een gezamenlijk initiatief van HW Wonen, gemeente Hoeksche Waard, Stichting Present Hoeksche Waard, Welzijn HW en Verhuis mijn Thuis. De regeling maakt voor 70-plussers de weg vrij om door te stromen naar een levensloopbestendige woning. Dit vergroot de mogelijkheid om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en zorgt ervoor dat er eengezinswoningen vrijkomen voor bijvoorbeeld jonge gezinnen. Wanneer je in aanmerking komt voor de Verhuisregeling, moet je nog wel zelf reageren op woningen. De gemiddelde inschrijfduur van mensen die gebruik hebben gemaakt van de regeling is 7 maanden.

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de Verhuisregeling of wil je meer informatie? Kijk dan op www.hwwonen.nl/verhuisregeling.