Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Maak kennis met onze wijkbeheerders

Maak kennis met onze wijkbeheerders

Leestijd: 3 min

De kans is groot dat je Dion, Ricardo of Daniëlle al eens hebt gezien of gesproken. Als Sociaal Wijkbeheerder zijn zij veel in de wijk te vinden. Zij zijn voor onze huurders een vertrouwd en laagdrempelig aanspreekpunt. Samen met jou als huurder zorgen zij voor een fijne en veilige woonomgeving.

 “We hebben een signalerende functie. Géén controlerende functie”, benadrukt Dion (uiterst rechts op de foto). “Wij zijn er voor een goed gesprek. We luisteren en signaleren zónder oordelen. Mede door corona is de afstand tussen de corporatie en huurders vergroot. Met onze aanpak willen we de vertrouwensband met onze huurders versterken. Weten wat er écht speelt en leeft, zodat we onze dienstverlening hier (beter) op kunnen afstemmen en – waar nodig – sneller met de juiste oplossing kunnen komen.”

Signaleren

“Door onze aanwezigheid in de wijk hopen we mogelijke problemen vroeg op te merken, zodat erger wordt voorkomen”, vertelt Ricardo. “Mensen kloppen vaak pas bij ons aan als de problemen er al zijn. Door zelf naar de mensen toe te gaan, willen we dit voor zijn. Zo kan een slecht onderhouden huis of tuin een teken van vereenzaming zijn. We willen mensen achter de voordeur vandaan halen.” “En dat is nu nog belangrijker”, vindt Dion. “De energiecrisis en stijgende prijzen zorgen voor de nodige sociale problemen. Ook merken we nu vaker de gevolgen van het langer zelfstandig thuis wonen. Het is een mooi concept, maar niet zonder risico’s. Denk aan eenzaamheid of moeilijkheden met het regelen van de juiste hulp. Het is belangrijk om naar elkaar om te blijven kijken.”

Verbinden

Daniëlle vult aan: “Wij zien en horen natuurlijk niet alles, daarom brengen we mensen ook bij elkaar. We maken ontmoetingen mogelijk, zodat er sociale verbindingen ontstaan. Bijvoorbeeld door het organiseren van een koffieochtend in de gezamenlijke ruimte van een wooncomplex. Het is leuk om te zien dat huurders dit overnemen en nu regelmatig zelf een bijeenkomst organiseren. Dit soort sociale momenten zorgen ook voor de leefbaarheid van de wijk.”

Geen dag hetzelfde

Voor de wijkbeheerders is geen werkdag hetzelfde. Ricardo (links op de foto) vertelt: “Meestal hebben we geen vooropgesteld plan. We zijn er voor iedereen die ons op dat moment nodig heeft. Ons werk is maatwerk. Daarnaast zorgen we voor een schone en veilige woonomgeving. Als we bijvoorbeeld signaleren dat er iets kapot is of dat een vluchtroute wordt geblokkeerd, dan gaan we hiermee aan de slag. De actie die hierop volgt is ook heel verschillend. Soms volstaat een contactmoment met de monteur, maar het komt ook voor dat een situatie vraagt om een uitvoeriger plan van aanpak, zoals in het geval van de vluchtroutes. De regels voor vluchtroutes zijn steeds strenger geworden en verschillen per wooncomplex, afhankelijk van de indeling. Op dit moment werken we aan de uitvoering van een ‘Fietsenopruimactie’. Deze actie moet de toegankelijkheid en veiligheid van vluchtroutes te verbeteren.”

Oproep

Zie je de wijkbeheerders lopen? “Wij vinden het fijn als mensen ons aanspreken”, besluit Daniëlle. “Een gesprek aangaan is soms misschien lastig, maar daar zijn we juist voor. Het is ons werk.”

De functie van Wijkbeheer is één van de vele leuke, uitdagende functies bij HW Wonen. Wil je bij ons komen werken? Regelmatig hebben wij interessante functies. Je vindt ze hier. Open sollicitaties of een uitnodiging voor een kennismakings kopje koffie ook die zijn altijd welkom!