Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Onze eerste Duurzaamheidsdag is een succes

Onze eerste Duurzaamheidsdag is een succes

Leestijd: 3 min

 

Op dinsdag 28 juni organiseerde wij in samenwerking met Yuverta Klaaswaal een Duurzaamheidsdag. In verschillende dorpen in de Hoeksche Waard gingen onze medewerkers en de leerlingen samen duurzaam aan het werk. Er werden onder andere gratis LED lampen uitgedeeld en buurtbewoners werden uitgenodigd om rond het middaguur samen te komen voor een pannenkoekenlunch. Samen wonen, werken en leren stond deze dag centraal. Dit zorgde voor bijzondere ontmoetingen en verbindingen.

Een duurzame toekomst maken we samen

Doel van deze dag was aandacht vragen voor duurzaamheid en tegelijkertijd het creëren van verbinding. Onder het motto ‘een duurzame toekomst maken we samen’ willen wij alle huurders betrekken in de energietransitie. De leerlingen van Yuverta deelden gratis ledlampen uit aan de huurders (250 adressen in totaal) en gaven handige tips om energie te besparen. Ook pakten zij een aantal voortuinen aan en werd de binnentuin van het seniorencomplex aan de Bachlaan in Oud-Beijerland leeggeruimd. De binnentuin wordt op een later moment in samenspraak met de bewoners opnieuw aangelegd. Tussendoor was er tijd voor een gezamenlijke koffiepauze. 

Waardevolle ontmoetingen

“Deze dag raakt verschillende maatschappelijke opgaven die voor ons als woningcorporatie relevant zijn”, stelt Johan Schudde, die samen met Dennis Lausberg onze directie vormt. “Naast het feit dat we ons inzetten voor verduurzaming, zijn we als organisatie ook meer zichtbaar in de wijk. Het is een laagdrempelige en directe manier van contact. Dat werkt voor zowel ons als voor de huurders erg prettig. We horen bijvoorbeeld eerder wat er leeft in de wijk. Ook stimuleren we contact tussen buurtbewoners onderling en tussen jong en oud. Die ontmoeting is bewezen waardevol voor leefbare wijken.”

Verbinding bedrijfsleven en onderwijs 

Voor de corporatie is ook de ontmoeting met de jongeren waardevol en vice versa. Dennis Lausberg licht toe: “We brengen het bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar. Alleen zo kunnen de leerlingen zien wat een corporatie in de praktijk te bieden heeft. Hier lopen misschien wel onze toekomstige medewerkers rond. En die zijn hard nodig, want de komende jaren komt er nog veel werk op de woningcorporaties af.”
“Voor onze leerlingen is een maatschappelijke stage erg belangrijk”, vult Mariete de Vos, leerkracht bij Yuverta, aan. “Het is een mooie manier om de jongeren kennis te laten maken met het bedrijfsleven. Daarbij past het thema duurzaamheid mooi bij onze ‘groene school’. Vanuit het internationale keurmerk Eco-Schools stimuleren we onze leerlingen tot duurzaam denken en doen.”

Blije gezichten

Zowel wij als de leerlingen en de huurders kijken met tevredenheid terug op de Duurzaamheidsdag. De huurders waren erg blij met een bezoek van de jongeren. Vaak was het gezamenlijke kopje koffie al genoeg voor een stralende glimlach. “Van mij mogen ze dit vaker doen”, vertelt een bewoonster van de Nieuw Weverseinde in Puttershoek. “Er gebeurt hier nooit zo heel veel en een beetje reuring vind ik wel gezellig. Daarbij vind ik het ook belangrijk dat er aandacht wordt gevraagd voor verduurzaming. Dat gaat ons allen aan.”