Contact Vacatures
Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Onze woningen sneller verduurzaamd

Onze woningen sneller verduurzaamd

Leestijd: 3 min

Vorig jaar besloten wij om onze woningen sneller te verduurzamen. Dat besluit namen wij mede vanwege de energiecrisis. Door te verduurzamen gaat er geen energie verloren en is het klimaat in de woning aangenaam. Het levert de huurder een besparing op de energiekosten op. En de woning voldoet aan de eisen van de huidige tijd. Maar welke woningen worden dan als eerste gedaan en waarom is jouw woning nog niet aan de beurt?

 

Eerst de cijfers

Van onze bijna 10.000 woningen zijn er nog zeker ruim 900 woningen die een energielabel E, F of G hebben. Dit zijn de woningen dit het minst energiezuinig zijn. De komende jaren kunnen bijna 4.500 van onze huurwoningen nog 1 of meerdere energiezuinige aanpassingen verwachten. Dit doen wij als volgt:

  • Ruim 2.700 woningen krijgen een verduurzamingsingreep;
  • Bijna 1.000 woningen staan op de lijst voor ons zonnepanelenproject;
  • Bijna 800 woningen krijgen een standaard verduurzamingspakket.

En de huurwoningen met een energielabel E, F of G hebben wij zo vroeg mogelijk op de planning geplaatst om te verduurzamen.

Onze aanpak

Het uitgangspunt van onze duurzaamheidsaanpak is dat wij ernaar streven om in 2028 geen enkele huurwoning meer met energielabel E, F of G te hebben. Dit doen wij door:

  1. met onze duurzaamheidsingrepen de woningen transitie gereed te maken. Dit betekent het maximaal isoleren van vloeren, gevel en dak, HR++ glas, kozijnen en kierdichting en ventilatie. Deze woningen zijn zo klaar om in de toekomst laagdrempelig aardgasvrij te worden gemaakt.
  2. woningen waar wij geen bouwkundige verduurzamingsingrepen toepassen, krijgen zonnepanelen. Dit doen wij alleen als er binnen 7 jaar geen dakrenovatie plaatsvindt.
  3. de woningen die wij willen verkopen voorzien wij van een standaard verduurzamingspakket. Dat pakket bestaat uit: zonnepanelen, isolatie en HR++ glas.

En daarnaast zijn er woningen die pas na 2028 worden verduurzaamd. Deze woningen hebben op dit moment een energielabel D of hoger. Ook zijn n deze woningen het toilet, de badkamer, de keuken, het glas of misschien het dak nog niet aan vervanging toe.

Wanneer wordt welke woning verduurzaamd?

Het versneld verduurzamen van bijna 4.500 onze woningen doen wij versneld. En wij pakken de drie verschillende soorten (zie hierboven) tegelijkertijd aan. Dit alles doen wij omdat wij vinden dat wij als woningcorporatie zo een grote bijdrage leveren aan de energietransitie, en vooral ook aan een duurzame Hoeksche Waard voor mens, dier en omgeving.

Huurders willen graag weten wanneer hun eigen woning wordt verduurzaamd. Daarop kunnen wij hier geen persoonlijk antwoord geven. Voor alle woningen die wij in 2023 verduurzamen, geldt dat de betrokken huurders hierover geïnformeerd zijn. Begin volgend jaar ontvangen huurders waarvan de woning wordt verduurzaamd in 2024 bericht. Woningen die wij na 2024 verduurzamen daarover is nog geen informatie beschikbaar.

De inzet van materiaal en personeel

Om de verduurzaming aan te pakken is er veel nodig. Het belangrijkste is het materiaal en het personeel dat de werkzaamheden kan uitvoeren. Helaas is aan beiden een tekort. Natuurlijk maken wij continu goede afspraken om te zorgen dat wij in 2028 geen huurwoningen meer hebben met energielabel E, F of G.