Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Samen bouwen aan meer woningen. Iedereen verdient een goed thuis!

Samen bouwen aan meer woningen. Iedereen verdient een goed thuis!

Leestijd: 4 min

De wooncrisis raakt jong en oud. De wachttijd voor een sociale huurwoning loopt op. Eén van de oplossingen is het bouwen van meer woningen. Dat doen we ook, maar standaard bouwprojecten kosten tijd, terwijl veel mensen nú een woning nodig hebben. Daarom bouwen we samen met gemeente Hoeksche Waard zo’n 100-150 tijdelijke woningen, verspreid over de verschillende dorpen in de Hoeksche Waard. Een tijdelijke woning staat maximaal 15 jaar op 1 locatie.

 

“De eerste 2 locaties zijn bekend”, vertelt Esther van Munster, projectleider ruimtelijke ontwikkeling bij gemeente Hoeksche Waard. “We starten in Numansdorp met de bouw van 40 tot maximaal 50 tijdelijke woningen, variërend van studio’s tot drie- en tweekamerwoningen. In Goudswaard willen we met elkaar 20 tot maximaal 30 woningen realiseren. We kiezen bewust voor verschillende locaties. We merken dat veel mensen erg gehecht zijn aan hun eigen dorp en op deze manier spelen we in op de lokale behoefte. Daarbij past het ook gewoon niet in het ruimtelijke karakter van de Hoeksche Waard om alles op 1 locatie neer te zetten. Toegegeven, dat had een stuk eenvoudiger geweest qua organisatie, maar leefbaarheid, de behoeften van inwoners en (ruimtelijke) kwaliteit staan bovenaan.”

Géén containers

“Die kwaliteit zie je ook terug in de woningen zelf”, vult Jeffrey van den Hazel, Projectleider vanuit team Wonen gemeente Hoeksche Waard, aan. Hij is ook namens gemeente Hoeksche Waard betrokken bij het project. “Het zijn weliswaar kant-en-klare woningen, maar geen zeecontainers, zoals je dit bij andere tijdelijke woningbouwprojecten weleens ziet. De woningen krijgen een moderne, mooie uitstraling. Een ander pluspunt is de aanwezigheid van extra installaties die zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Dat ging in het verleden nog weleens mis bij tijdelijke woningbouw op andere plekken in het land, waardoor het binnen soms meer dan 40 graden werd. Dat vinden we natuurlijk onacceptabel en dat willen we in de Hoeksche Waard dus beter regelen.” Voor wie? De woningen worden straks zoveel mogelijk via www.thuisbijhwwonen.nl verhuurd. Marleen Roekx, Teamleider Strategie en Beleid bij HW Wonen vertelt: “De tijdelijke woningen zijn bestemd voor 3 doel[1]groepen: jongeren tot 28 jaar, Hoeksche Waardse woningzoekenden met enige spoed en statushouders en/of Oekraïense vluchtelingen. We hanteren een gelijke verdeling, dus 1/3 van de tijdelijke woningen is bedoeld voor iedere doelgroep. Jongeren krijgen een huurcontract aangeboden voor maximaal 5 jaar. De woningen zijn bedoeld om snel in een woonbehoefte te kunnen voorzien en daarom stimuleren we door[1]stroming. Vanuit een tijdelijke woning kun je in alle rust op zoek naar een andere huur- of koopwoning, terwijl je inschrijftijd doorloopt.” Esther vult aan: “Als gemeente zijn we verplicht om jaarlijks een aantal statushouders te huisvesten. Dit zijn vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen en daarmee het recht op huisvesting. Een deel van de tijdelijke woningen biedt ook voor deze doelgroep een uitkomst.”

"Ook in de Hoeksche Waard is woningnood.
HW Wonen en de gemeente Hoeksche Waard
werken er samen aan om dze minder te maken."

Robin Heij (wethouder Wonen, Welzijn en Zorg) en Dennis Lausberg (directeur-bestuurder HW Wonen)

Echt samen

HW Wonen en gemeente Hoeksche Waard werken vaker samen, maar dan ieder binnen zijn eigen rol. Esther licht toe: “Als gemeente hebben we doorgaans een faciliterende rol, bijvoorbeeld als het gaat om vergunningen. Dit project doen we écht samen. We maken samen afwegingen, bepalen samen de doelgroepen en maken dit samen mogelijk. Door deze tijdelijke woningen te bouwen, verminderen we de druk op de reguliere huurwoningen. Dat is voor iedereen fijn. Ook de stem van onze inwoners is erg belangrijk. Zij kennen de buurt. We organiseren daarom verschillende bewonersavonden. Daarnaast kunnen mensen zich persoonlijk bij ons melden met een vraag of idee. Deze input nemen we zoveel als mogelijk mee in onze plannen.” •