Welkom Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws Veelgestelde vragen zonnepanelen

Veelgestelde vragen zonnepanelen

Leestijd: 5 min

Wij hebben voor jou de meest gestelde vragen over zonnepanelen op een rij gezet én voor je beantwoord. Heb je na het lezen tóch nog een vraag of wil je hierover graag persoonlijk contact met ons? Via de chat stel je ons snel en eenvoudig je vraag. Mailen of bellen kan uiteraard ook.

Hoeveel betaal ik als huurder voor zonnepanelen?

Huur je een huis van HW Wonen dan betaal je niets voor de aanschaf van zonnepanelen én er zijn géén servicekosten voor het gebruik ervan.

Wat is salderen en hoe werkt dit?

Zonnepanelen wekken stroom op. Deze stroom is direct te gebruiken in je eigen huis. Het kan natuurlijk gebeuren dat je op bepaalde momenten meer stroom opwekt, dan je op dat moment daadwerkelijk gebruikt. Dan is het mogelijk om de stroom te salderen. Salderen betekent dat de stroom die je niet direct zelf in de woning gebruikt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De door jou terug geleverde energie wordt dan verrekend met de door jou afgenomen energie. Het is erg belangrijk dat je energiemeter geschikt is om de terug levering van elektriciteit te registreren.

Waarom installeert HW Wonen zonnepanelen?

Wij plaatsen sinds 2019 zonnepanelen op onze bestaande woningen. Dat doen we vanwege onze ambitie om duurzamer om te gaan met energie, maar ook om de woonlasten van onze huurders zo betaalbaar mogelijk te houden.  

Wat is terugleververgoeding?

Sinds vorig jaar hebben we te maken met de terugleververgoeding. Dat betekent dat je je energieleverancier moet betalen voor de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net. De energieleverancier vraagt van de bewoner een vergoeding. Momenteel is niet duidelijk of dit zo blijft. De Tweede kamer wil een verbod op de terugleververgoeding zodra de salderingsregeling wordt afgeschaft. 

De salderingsregeling vervalt in 2027. Dan krijg je dus geen vergoeding meer voor je opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Daardoor wordt de besparing die zonnepanelen opleveren minder duidelijk. Toch blijft die besparing nog steeds aanzienlijk, omdat HW Wonen de investering doet. 

Kan ik mijn zonnepanelen aan- en uitzetten?

Wil je terugleververgoeding aan de energiemaatschappij vermijden? Doe dat nooit door de zonnepanelen handmatig uit te schakelen. Door het in- en uitschakelen komt steeds een piek in de meterkast waardoor deze extra wordt belast. Als ze vaak aan- en uit wordt gezet, kunnen zonnepanelen stuk gaan.

Hoe voorkom ik dat vogels onder mijn zonnepanelen broeden?

Het goede nieuws is dat vogelnestjes geen schade aan zonnepanelen aanrichten. Er zijn trouwens maar weinig vogelsoorten die onder zonnepanelen kruipen: veel vogels vinden het daar veel te warm. In Nederland mag je een vogelnest onder een zonnepaneel niet zomaar weghalen. Veel vogelsoorten zijn beschermd en mogen (zeker tijdens het broedseizoen) niet gestoord worden. Soms is het toegestaan om nestjes na het broedseizoen te verwijderen, maar vaak is de overlast dan al weg. Het (lege) vogelnest laten zitten kan in principe geen kwaad voor je zonnepanelen. De lege takjes waaien er meestal vanzelf onderuit.

Mocht je een vogelnestje waarnemen bij je woning met zonnepanelen en twijfel je over de situatie, bijvoorbeeld wegens mogelijke schade aan de zonnepaneleninstallatie, neem contact op met HW Wonen om te vragen of de contractuitvoerder aan huis de situatie kan inschatten of het verwijderen van het vogelnestje verstandig is en het tot de mogelijkheden behoort.

Wat gaat HW Wonen doen met (bijna) Nul op de meter (NOM) woningen?

Wij begrijpen dat 2027 nog ver weg is. Je betaalt op dit moment zowel huur plus energieprestatievergoeding (EPV) aan HW Wonen én een terugleververgoeding aan de energieleverancier. Dit zal voelen als hoge woonlasten. Wij ontvangen dan ook veel vragen van huurders met een NOM nieuwbouwwoning.

Wij komen uiterlijk in Q1 2026 met onze strategische beleidskeuze. Dit omdat er nog veel onduidelijkheid is en HW Wonen met diverse scenario’s rekening houdt, die ook nog financieel doorgerekend moeten worden. Wij houden je hierover de aankomende maanden meermaals op de hoogte wat onze voortgang is wat onze strategische beleidskeuze wordt.

Bouwt HW Wonen nog steeds nieuwbouw NOM woningen?

Nee. Omdat de salderingsregeling in 2027 vervalt bouwen wij geen nieuwbouwwoningen meer NOM, maar volgens het minimale technisch energetisch voorschift BENG. Dit betekent onder andere dat er door HW Wonen geen EPV meer in rekening wordt gebracht bij de nieuwste nieuwbouwwoningen en monitoring niet meer aan de orde is. Bij deze nieuwbouwwoningen brengen wij beduidend minder zonnepanelen aan dan bij een NOM woning.

Hoe voorkom ik dat ik terugleververgoeding aan mijn energieleverancier moet betalen?

Per leverancier verschillen de voorwaarden! Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van de regels en voorwaarden die jouw energieleverancier hanteert. Als huurder voelt de terugleververgoeding misschien als een boete. Maar het bedrag dat je hieraan betaalt, is veel lager dan het bedrag dat je bespaart op je energiekosten.

Benieuwd hoe dit voor jouw specifieke situatie is? Dat kun je berekenen via diverse tools die beschikbaar zijn op het internet.  Bovendien is zonne-energie een duurzaam alternatief voor fossiele energie, en draag je dus bij aan een beter milieu. 

Hoe je zelf om gaat met de door jouw zonnepanelen opgewekte duurzame energie bepaal je helemaal zelf. HW Wonen geeft echter graag de tips om stil te staan wanneer energie het beste kan worden ingezet. Kies daarom bewust je stroomgebruik uit. En hoe raar het ook klinkt, hoe meer je je eigen duurzaam opgewekte zonne-energie zelf verbruikt, hoe minder je terugleververgoeding aan de energieleverancier moet betalen. Met deze bewustwording kan gedragsverandering er voor zorgen dat dit in deze bijzondere tijden gunstig kan zijn voor je eigen portemonnee.