Geen objecten gevonden

Veranderingen waar je uiteindelijk beter van woont

Publicatiedatum: 28-07-2022

Een veilig (t)huis vinden wij belangrijk. Ongewenste gasten houden we liever buiten de deur. Daarom krijgen al onze woongebouwen een nieuw digitaal toegangssysteem en worden de noodtrappen afgesloten. Niet iedereen is het hiermee eens, maar voor de veiligheid van onze huurders zetten we de plannen toch door. En gelukkig valt het achteraf best mee. Dat is ook de ervaring van mevrouw Snel uit Numansdorp.

 

Het was voor mevrouw Snel en de andere bewoners wel even wennen. “Normaal liepen onze kinderen via de noodtrap door naar boven. Dat gaat nu niet meer. Dat is aan het begin vreemd, maar achteraf geeft het een veiliger gevoel. We hadden hiervoor te maken met hangjeugd. Soms kwamen er ook mensen aan de deur met kwade bedoelingen. Ik spreek helaas uit ervaring. Het afsluiten van de noodtrappen is een extra drempel om binnen te komen. Ik ben er achteraf heel blij mee.”

Toegang hulpdiensten

“Gelukkig geldt die extra drempel niet voor de hulpdiensten”, vult Erik Voorn, voormalig projectleider bij HW Wonen, aan. “Vanuit het programma ‘Thuis in de Kern’ hebben we in overleg met zorgorganisaties en andere partners gezocht naar een nieuw, gebruiksvriendelijk systeem. De complextoegang kunnen we nu heel eenvoudig digitaal regelen. Ook hulp- en zorgverleners hebben hierdoor beter toegang tot de complexen. Dit draagt ook bij aan een veiliger (t)huis. Om de bewoners tegemoet te komen, kunnen zij nog wel gebruikmaken van de noodtrappen. De noodtrappen zijn afgesloten met een deur. Van buitenaf is de deur te openen met de elektronische sleutel (dezelfde als van de centrale entree). Van binnenuit is er geen sleutel nodig.”

Klein verschil  

Dat geeft volgens mevrouw Snel ook een veilig gevoel. “Wij kunnen er nog steeds gewoon uit via de noodtrappen. Ik ben 20 jaar conciërge geweest. Dan weet je dat verandering vaak tot weerstand leidt. Mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. Maar uiteindelijk merk ik niet zo veel verschil. Behalve dat we nu geen eigen brievenbus meer hebben, maar een postbus buiten de portiek.” “Dit is al langer een eis van de postbedrijven, zodat de bezorger niet de trap op hoeft”, weet Erik. “Dit hebben we daarom ook meteen aangepakt.”

 

Deel deze pagina