Inmiddels rijden er zes exemplaren van het herkenbare elektrische voertuig rond in vijf verschillende kernen van de Hoeksche Waard: ’s-Gravendeel, Numansdorp, Puttershoek, Strijen en twee in Oud-Beijerland. Yvonne van Son is al jaren een van de vaste vrijwilligers in ’s-Gravendeel en zij is ook coördinator bij De Wielewaal. “Er is een aantal vaste passagiers die elke week een of meerdere ritjes gepland hebben. Je merkt dat deze service duidelijk in een behoefte voorziet.”
Eenzaamheid
Die behoefte gaat soms verder dan een passagier van A naar B vervoeren. Wout, vaste vrijwillige chauffeur op de woensdag, weet er alles van. Nog niet zo lang geleden was er een mevrouw die spontaan belde of er nog een plekje over was. “Die had ik nog wel, want er waren wat ritjes uitgevallen. Ik bracht haar naar de supermarkt en binnen een paar minuten was ze alweer terug. ‘Ik heb de boodschappen heel snel gedaan, want ik hoopte dat u misschien nog even tijd heeft voor een kopje koffie bij mij. U bent namelijk de eerste die ik spreek sinds zaterdag.’” Na het kopje koffie meldde Wout de eenzame mevrouw direct aan bij verschillende organisaties, zodat ze huisbezoek krijgt in het vervolg. De chauffeurs hebben dus ook een (belangrijke!) sociale functie.
Van levensbelang
Ook HW Wonen-bestuurder Johan Schudde hoorde veel verhalen aan tijdens de ochtend dat hij mensen vervoerde in De Wielewaal. “Het was heel leuk om een keer te doen. Ik heb veel nieuws gehoord over s-Gravendeel, waar ik zelf ook woon. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat mensen het bestaan van deze service erg waarderen. Dat werd veel geuit tijdens het rijden. Als je de verhalen hoort, is de service echt van levensbelang. De mensen die we vervoerden kunnen anders geen kant op.” Dat geldt ook voor Mevrouw Snijder, een van de passagiers die Johan mocht vervoeren tijdens zijn dienst. “Voor mijn behandelingen bij de fysiotherapeut maak ik al zeker twee jaar gebruik van De Wielewaal. Ik ben zelf niet mobiel, dus zonder De Wielewaal zou het bezoek aan de fysio voor mij gewoon niet mogelijk zijn. Punt. Het maakt mij onafhankelijk.”
Bijvangst: nieuwe blik op woningen
De meeste passagiers bleken ook huurder te zijn bij HW Wonen. “Dat leverde mooie inzichten op, waardevolle bijvangst dus”, vertelt Johan. “Om een voorbeeld te noemen: een meneer op leeftijd vertelde over een specifieke woonwens die in het verleden onmogelijk was, omdat deze woning officieel was aangemerkt als een specifiek type woning. Het kan goed dat deze labeling inmiddels heroverwogen moet worden en meneer – en een aantal buren met dezelfde wens – met de blik van nu wél in aanmerking komen voor bepaalde voorzieningen in de woning. Een mooie casus voor onze assetmanagers: moéten we deze woningen dan misschien niet omlabelen? Zeker zaken die we verder gaan uitzoeken dus.”
Afhankelijk van vrijwilligers
De Stichting Lokaal Vervoer de Wielewaal Hoeksche Waard (in het kort: Stichting Wielewaal HW) is opgericht in 2021. Na een eerste elektrische auto in Strijen volgenden er nog vijf voor de eerdergenoemde kernen. De stichting heeft als doel met de inzet van uitsluitend vrijwilligers iets te betekenen voor kwetsbare inwoners door lokaal gratis vervoer in verschillende kernen in de Hoeksche Waard aan te bieden. En die vrijwilligers zijn hard nodig, weet Yvonne te vertellen. Dat geldt voor alle vijf de kernen waarin De Wielewaal rondrijdt. “Vooral in de zomer, in de vakantieperiode, zijn vrijwilligers altijd nodig en dus heel welkom.” Naast een rijbewijs en een sociaal hart is de enige vereiste dat je als vrijwilliger ten minste een dagdeel per twee weken beschikbaar bent: van 9.00 tot 13.00 of van 13.00 tot 17.00. Meer informatie over aanmelden is te vinden op
Op HW Wonen-bestuurder Johan kunnen ze in de toekomst rekenen in elk geval. “Ik ga dit in de zomer zeker nog een keer doen. En ik zou iedereen die iets betekenisvols wil doen en een dagdeel kan missen, aanraden om zich ook eens aan te melden voor een ochtend of middag meerijden voor De Wielewaal.”