Lotte (29) groeide op in Oud-Beijerland. Omdat ze geen huurwoning kon vinden in de Hoeksche Waard vertrok ze naar Rotterdam. En nu - jaren later - lijkt de zoektocht nog steeds onmogelijk. Zij vertelt: “Ik sta nu al bijna 3 jaar ingeschreven en ik kom er maar niet tussen. Pas stond ik weer op plek 106 voor een woning in Oud-Beijerland. Áls er al iets voor me tussen staat.”
Toekomstbestendige woning
“Voor mijn inkomen lijkt er weinig passends. Of het aanbod spreekt me niet aan. Je mag als woningzoekende toch wel iets te wensen hebben? Vaak krijg ik als alleenstaande kleine woningen te zien. Dat snap ik, maar ik ben bijna 30 en niet van plan alleen te blijven. Een eenkamerappartement is leuk voor een starter, maar ik wil een woning waar ik in de toekomst misschien ooit met een gezin kan wonen. Hier houdt het woonruimteverdeelsysteem helaas geen rekening mee.”
“Er wordt ook niet gekeken naar het feit dat ik uit de Hoeksche Waard kom. Ik ben hier opgegroeid, mijn basis ligt hier én ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan bij de lokale voetbalvereniging. Vanuit Rotterdam werd dat op een gegeven moment onmogelijk door het dure reizen en de files. Het vrijwilligerswerk is juist een van de redenen waarom ik terug wil. Mijn broertje woont ook nog steeds thuis. Net als veel van zijn vrienden. Ik begrijp dat processen gestandaardiseerd moeten worden, maar hierdoor is er weinig ruimte voor maatwerk. Dat vind ik jammer, want het gaat hier wel over een thuis. Misschien wel de belangrijkste plek in ieders leven.”
HW Wonen over hoge wachttijden
Marleen Roekx, manager Strategie en Beleid bij HW Wonen: “De wachttijd hangt af van inkomen en gezinsgrootte, maar ook van de hoeveelheid wensen. Als je geen voorkeur hebt voor een bepaald dorp, kun je binnen 1 of 2 jaar een woning hebben, maar er zijn ook situaties bekend waarbij de wachttijd oploopt tot 4 jaar. Vooral Oud-Beijerland is populair. Een eengezinswoning hier kreeg laatst meer dan 500 reacties. Maatwerk bieden is helaas lastig. We zijn grotendeels gebonden aan wet- en regelgeving en we streven naar een eerlijke en uitlegbare verdeling. Het is niet aan ons te bepalen welke persoon in welke situatie voorrang krijgt op basis van persoonlijke gevoelens en omstandigheden. De regels geven iedereen duidelijkheid over wat mag en kan. We bepalen deze samen met onze partners en de huurdersvereniging. We hebben regelmatig overleg om te kijken of er zaken beter kunnen. Verhalen zoals die van Lotte nemen we hierin zeker mee.”