Welkom Over ons Werken bij Thuis op je werk bij HW Wonen Woonfraude de kop indrukken? Zo kun je helpen

Woonfraude de kop indrukken? Zo kun je helpen

Leestijd: 4 min

Wie wil er nou niet wonen in een veilige, vertrouwde woonomgeving Om daarvoor te zorgen, is het belangrijk dat we samen woonfraude tegengaan. Dit maakt het namelijk een stuk minder leuk: meer overlast, langere wachtlijsten en een onveilig gevoel in je eigen buurt… Daarom is het belangrijk dat we hard optreden tegen woonfraude. Wat is het, hoe herken je het en wat kun jij als huurder eraan doen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is woonfraude?
Dit is het niet rechtmatig gebruiken van de woning die je van ons huurt. Dit wil zeggen dat je de woning niet gebruikt volgens je huurovereenkomst en de huurvoorwaarden. Onder woonfraude vallen verschillende zaken. Denk aan onderhuur, bedrijfsvoering, geen hoofdverblijf en het overtreden van de Opiumwet.

De hoofdhuurder is verantwoordelijk voor wat er in het gehuurde plaats vindt. Wanneer er woonfraude geconstateerd wordt, kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan je als je hoofdhuurder bent de woning kwijt raken. Je kunt ook een woonverbod krijgen. Dit betekent dat wij 2 jaar lang geen woning aan je toewijzen.

Alleen met jouw hulp kunnen we Woonfraude opsporen
Wij vragen je contact met ons op te nemen als je woonfraude vermoedt. Zo houden we de Hoeksche Waard samen een prettige, fijne en veilige woonomgeving en voorkomen we verder oplopende wachttijden voor een nieuwe woning.

 

Onderhuur: vaak mag het niet maar er zijn uitzonderingen
Onderhuur betekent dat iemand de huurwoning (of een deel daarvan) verhuurt iemand anders de woning laat gebruiken. Onderhuur zonder toestemming is niet toegestaan. Dit is een vorm van woonfraude.

Het is mogelijk om schriftelijk toestemming te vragen aan HW Wonen voor gedeeltelijke onderverhuur of het in gebruik geven van de woning. HW Wonen behandelt de aanvraag en geeft schriftelijk een reactie. Je kunt dan denken aan het tijdelijk willen huisvesten van Oekraïners. Het aanbieden van de woning, of een deel hiervan, als bed & breakfast is niet toegestaan. Hier wordt dan ook geen toestemming voor gegeven.

Let op, het inschrijven van personen op je woonadres kunnen gevolgen hebben voor je toeslagen.

 

Bedrijfsvoering in je woning: alleen met toestemming
In de algemene voorwaarden van de huurovereenkomst staat dat het niet is toegestaan een woning die je van ons huurt geheel of gedeeltelijk te gebruiken als bedrijfsruimte.

Het is mogelijk om schriftelijk toestemming te vragen aan HW Wonen om de woning geheel of gedeeltelijk te gebruiken als bedrijfsruimte. HW Wonen behandelt de aanvraag en geeft schriftelijk een reactie. De woning (of een deel hiervan) bijvoorbeeld aanbieden als een bed & breakfast is niet toegestaan.

Geen hoofdverblijf
De huurder van de woning moet zijn hoofdverblijf hebben in de gehuurde woning. Dit staat ook vermeld in de algemene huurvoorwaarde. De huurder moet de woning bewonen gedurende de gehele huurtijd en moet zijn hoofverblijf hier hebben.

Opiumwetgeving
In de huurwoning mogen geen activiteiten plaats vinden die in strijd zijn met de Opiumwetgeving. Dit is ook opgenomen in de algemene huurvoorwaarden. De politie en/of de gemeente zijn de partijen die dit strafbare feit kunnen vaststellen. Met het rapport dat hieruit komt, kan HW Wonen stappen ondernemen tegen de huurder die in overtreding is.

Wat te doen tegen woonfraude
Maak een melding! Dit kan bij ons, maar ook bij de wijkagent of Meld Misdaad Anoniem. Meldingen zijn nodig om onderzoek te kunnen doen. Je bent de oren en ogen in de wijk en kan helpen om woonfraude aan te pakken.

Meld je zorgen bij ons (via overlast formulier)
Je kunt ons bellen op (0186) 899 899 of een mail sturen naar posthwwonennl. Uiteraard kun je ons ook aanspreken als je ons ziet lopen in de wijk. Meldingen die wij ontvangen gaan wij onderzoeken. Het doel van het onderzoek is om aan te tonen of er sprake is van woonfraude.

Bij strafbare feiten vragen wij de huurder de huurovereenkomst op te zeggen. Indien de huurder hier niet vrijwillig aan mee werkt, gaan wij naar de rechter. Wij vragen dan de rechter om op basis van het dossier de huurovereenkomst te ontbinden en ontruimen.

Politie
Meld gevaarlijke situaties altijd bij de politie via het telefoonnummer (0900) 8844.

Meld Misdaad Anoniem
Het kan zijn dat je iets heeft gezien, vermoed of waardevolle informatie heeft, maar je niet veilig voelt om dit onder je naam te vermelden. Voor dit soort meldingen is Misdaad Anoniem in het leven geroepen. Via de website Meld Misdaad Anoniem kun je je melding doorgeven. Je kunt ook bellen naar (0800) 7000.

Uitkeringsfraude – Gemeente Hoeksche Waard
Voor zaken zoals uitkeringsfraude kun je bij de gemeente terecht. Je kunt op de website Uitkeringsfraude - Gemeente Hoeksche Waard (gemeentehw.nl) meer informatie vinden. Ook kun je terugvinden hoe je een melding kunt maken.